Wanneer je in Nijmegen of Groningen woont kun je in mei een gratis testament laten opstellen indien je ouder bent dan 55 jaar. De actie is in samenwerking met een aantal goede doelen. De notaris stelt het testament op naar jouw wensen. Mensen die deelnemen aan de Gratis Testament Maand zijn op geen enkele wijze verplicht om een gift aan een deelnemend goed doel op te nemen in het testament.

Ga naar de actie

Indien je niet in Nijmegen of Groningen woont zijn er ook opties voor een gratis testament, want je kunt je afvragen of je wel een testament nodig hebt. Zo erft je partner bijvoorbeeld automatisch en ook je kinderen volgens de wettelijke verdeling

Wensen voor je uitvaart en de verdeling van specifieke spullen met bijvoorbeeld een emotionele waarde (of je inboedel) kun je zelf rechtsgeldig zelf vastleggen in een codicil

In het codicil regel je de gang van zaken na je dood. Het gaat dan niet om hoe de erfenis wordt verdeeld, maar om meer praktische zaken. Het belang is dat voor de nabestaanden duidelijk is wat jouw wensen zijn. Je moet het stuk met de hand schrijven en ondertekenen.

Je kan in een codicil ook bepaalde goederen aan mensen nalaten. Bijvoorbeeld een sieraad, horloge, klok of ander stuk uit jouw inboedel. Doe dat zo duidelijk mogelijk, dus liefst met een foto. Het codicil moeten ze straks als eerste uitvoeren. Het gaat dus voor een eventueel testament. Dus laat je de gouden ring na aan de buurvrouw, dan gaat dat voor op de erfenis aan de kinderen.

Je kan op deze manier ook regelen hoe je wilt dat de uitvaart eruit moet zien. In het codicil beschrijf je jouw uitvaartwensen.

De voogdij over minderjarige kinderen bij overlijden kun je gratis laten vastleggen in het gezagsregister:

Voogd aanwijzen via gezagsregister
U kunt een voogd aanwijzen door een aantekening in het gezagsregister. U kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in het register is gratis.